marți, 23 aprilie 2013

Despre executari silite

Am avut ocazia sa particip la o licitatie pentru un apartament. Cred ca toata lumea se gandeste ca sunt foarte interesante executarile silite si aici ma refer strict la pret.

In momentul in care, cel mai probabil, o banca executa un apartament, publicatia de vanzare se gaseste pe www.registruexecutari.ro . Acolo sunt obligati toti executorii sa le publice.Un site mai usor de folosit este www.executari.com dar care nu este mereu updatat.



Cum se calculeaza pretul:

Se face o evaluare a proprietatii la momentul de azi. Proprietarul apartamentului este posibil sa fi dat pe apartament spre exemplu 130.000 Euro acum 5 ani si acum acel apartament sa fie evaluat la 70.000 Euro azi.
In astia 5 ani a platit doar dobanda, nimic din creditul efectiv. Multi dintre proprietari renunta la plata creditului sau nu isi mai permit.
Revenind la pret, dupa evaluarea apartamentului se publica vanzarea apartamentului. La prima licitatie de obicei nu se prezinta nimeni, iar legea spune ca la a doua licitatie pretul va fi mai mic cu 25% . la a doua licitatie pretul va fi mai mic cu 17.500 Euro.Asa ajunge un apartament  care era vandut la 130.000 euro acum 5 ani la un pret de aproximativ 50.000 euro.

Avantaje:
 :)
- beneficiezi de un pret mic;

Minusuri:
:(
 -trebuie sa ai intreaga suma disponibila imediat;
- nu poti face credit;
-daca ai in apartamentul vizat un comodatar sau un chirias nu poti sa-l evacuezi silit pana la 1 martie pt ca este considerata perioada de iarna;
- proprietarul/chiriasul/comodatarul daca nu vrea sa iasa din casa trebuie sa faci evacuare silita care poate dura de la 15 zile (daca esti maxim norocos) la 1 an;
- daca omul nu are unde sa se duca s-ar putea sa se posteze in fata usii cu toate hainele si sa faca scandal mult timp;
- in momentul in care ti se incuviinteaza executarea silita (poti face evacuarea), mergi cu executorul, niste baieti care sa ii stranga mobila/hainele sa le scoata in strada si politia. Este momentul in care ai dreptul sa scoti din casa la propriu persoanele care il ocupa - ai dreptul sa spargi usa. Pana la momentul in care primesti prin posta decizia redactata a incuviintarii executarii silite nu poti scoate pe nimeni din casa. Costurile cu evacuarea pot fi recuperate in instanta.
- in perioada dintre castigarea licitatiei si incuviintare, desi ai avea intabularea proprietatii pe numele tau, nu poti inchide nici electricitatea si nici gazele. Am incercat eu si nu am reusit. Este absurd, dar adevarat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu